Suomalaiset luomutuotteet

Kotimaiset luomutuotteet eli luonnonmukaisen maatalouden tuotteet ovat alallaan maailman huippua. Luomutilojen määrä pyörii tuhansissa, joten vaihtoehtoja riittää.

Niiden suosio on kasvanut viimeisten vuosien aikana, koska kuluttajat ovat kiinnostuneet tuotteiden alkuperästä. Yksittäisen luomutuotteen tunnistaa luomumerkeistä. Suomessa käytetään erikseen ns. Leppäkerttumerkkiä, joka on Luomuliitolta saatava tunnus siitä, että kyseessä on kotimainen luomutuote. Toisinaan sen ympärille voi nähdä merkittynä myös alueen, josta kyseinen tuote on kotoisin.

Suomessa kuitenkin ns. tehotuotetut tuotteet ovat niin laadukkaita, että ero näiden kahden tyypin välillä on suhteellisen pieni. Kotimaiset raaka-aineet ovat alansa huippua korkeiden standardien ja valvonnan johdosta kansainväliselläkin tasolla.

Suomalaiset luomutuotteet

Valvonta on tiukkaa

Luonnonmukaisen maatalouden valvonta on tiukkaa, ja sitä seurataan erilaisin toimenpitein. Kotimaan valvontaa suorittaa Evira, joka tutkii esimerkiksi luomuelintarvikkeiden valmistusta. Maatilakohtaisesta valvonnasta vastaa paikalliset ELY-keskukset, joita on Suomessa kaiken kaikkiaan n. 15 kappaletta ympäri maata.

Luomutiloille järjestetään valvontakäyntejä vuosittain. Tällaisen vierailun aikana halutaan katsoa, että luomutuotteet ovat sijoitettuna erikseen erilaisten tuotanto- ja kuljetusvaiheiden aikana. Muita aiheita ovat mm. kirjanpito, jäljitettävyys sekä tilan toteuttama omavalvonta.

Luomu on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä

Luonnonmukaisesti valmistetut tuotteet ovat muuttaneet positiiviseen suuntaan. Lähi- ja luomutrendi ovat kannustaneet ihmisiä tutustumaan tarkemmin tuotteiden alkuperään. Tämä asia on myös muuttanut kuluttajakäyttäytymistä siten, että tiettyjen tuotteiden valmistaminen on kotimaassa jälleen alkanut. Esimerkiksi lammasta oli pitkään vaikea saada suomalaisena, sillä se tuotiin poikkeuksetta ulkomailta. Tämän hallitsevan trendin myötä kotimaisen lampaan kysyntä on noussut todella kovasti, ja sitä kasvatetaankin luomuversiona lukuisissa paikoissa ympäri Suomen.

Sama trendi on näkyvissä myös kalkkunan suhteen. Ihmiset välttelevät tietyissä määrin punaista lihaa, kun taas vaalean lihan suosiminen on noussut. Tämä ilmiö näkyy mm. kanan ja kalkkunan lisääntyneenä kysyntänä, sillä ne täyttävät kyseiset kriteerit.

Mitä luomutuotteita on saatavilla?

Suomalaiset luomutuotteet

  • Suomessa on monipuolinen tarjonta viljakasveista jauhetuista jauhoista, kuten vehnästä ja kaurasta. Monet myllyt myyvät itse suoraan tuotteitaan kuluttajille, joita he voivat ostaa esimerkiksi suoraan tilalta.
  • Luomuruuan suhteen myös lihatuotteet, kuten vapaasti kasvatetut kanat, karitsat sekä vasikat ovat todella suosittuja. Näissä tapauksissa eläimet laiduntavat ulkona vapaasti upeilla luonnonniityillä. Monissa paikoissa on tarjolla myös ulkoilua ympäri talven.
  • Luomumaito on suosittu vaihtoehto, jota saa joka paikasta. Sitä saa myös laktoosittomana.
  • Luonnonmukaisin menetelmin saadut kananmunat ovat niin ikään kuluttajien suosiossa. Ne perustuvat kanojen vapaaseen jaloitteluun.
  • Luomukasvikset ovat saavuttaneet suuren suosion. Kotimaassa viljelläänkin nyt monipuolisesti mm. luomutomaatteja, -kurkkuja ja -salaatteja.