Suosi kotimaista ruokaa

Kotimaisen ruuan suosiminen on tärkeää monelta näkökulmalta. Suomalainen elintarviketeollisuus on merkittävä työllistäjä, joka koko tuotantoketjunsa aikana työllistää satoja tuhansia ihmisiä aina alkutuotannosta pakkaukseen ja logistiikkaan.

Esimerkiksi jauhoja ostaessa on aivan turhaa lähteä säästämään muutamista senteistä, jotka erottavat suomalaisen jauhon ulkomaisista. Tällä valinnalla on todella merkittävä vaikutus kokonaisuuden kannalta, joten pienetkin teot merkitsevät.

Puhtaampaa ruokaa

Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista, mutta tätä samaa sanontaa voi käyttää harvassa maassa. Alaa valvotaan tiukasti, joten sitä seurataan todella tiiviisti. Lisäksi antibiootteja ei käytetä suomalaisessa lihateollisuudessa, joten se on todella hyvä asia kansanterveyden kannalta. Kansainvälisesti niitä käytetään paljonkin. Antibiootteja käytetään etenkin eteläisemmässä Euroopassa reippaasti, joten senkin takia on tärkeää ostaa kotimaista. Säännöllisesti käytettynä pitkällä aikavälillä se voi aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä ongelmia, joista voi olla vaikeaa päästä eroon. Kotimaisen ruuan suosimisella voi välttää nämä haasteet.

Haja-asutusalueiden elinvoimaisuus

Kotimaiset tuottajat asuvat yleensä haja-asutusalueilla, kaukana kaupunkien keskustasta. Käytännössä siis jokainen euro, jolla tukee suomalaista elintarviketeollisuutta, menee eloisan maaseudun tukemiseen. Jos ihmisillä ei ole mahdollisuutta harjoittaa maataloutta, tyhjenevät maaseudut entisestään. Kesäinen ajelu ympäri Suomea voi siinä tapauksessa olla äärettömän surullinen näky, jos pellot ja talot kumisevat tyhjyyttään.

Suomen maaseutu on tärkeä osa kansallismaisemaa, jota on tärkeää suojella. Elinvoimaisuus onkin erittäin tärkeää sen ylläpitämiseksi, joten pientuottajien tukeminen onkin kaikkein paras tapa edistää asiaa.

Maallakin on paljon virikkeitä, ja niin sisällä kuin ulkona voi tehdä monia asioita. Hyvä esimerkki talviaikaisesta aktiviteetista on nettikasinolla pelaaminen, jota paras kasinobonus vauhdittaa.

Päästöt jäävät vähemmälle

Suomalainen ruoka tuotetaan läheltä, joten etäisyydet ovat lyhyitä. Käytännössä siis luonnon kuormitus vähenee huomattavasti, kun raaka-aineet viedään lähistölle tuotantolaitoksiin. Esimerkiksi espanjalaisen kurkun hiilijalanjälki on huomattavasti suurempi kuin kotimaisen yksilön pitkästä matkasta johtuen. Onkin siis tärkeää miettiä, miten paljon voi vaikuttaa luonnon resursseihin tekemällään päätöksellä.

Lähituotannossa voikin parhaimmillaan säästää luontoa paljon, jos kuluttaja pyöräilee tai kävelee tilalle ja ostaa pientuottajan tarjoamia tuotteita. Tällä tavalla luonto kiittää, kun taas itse saa hyvän mielen asiasta. Jos hyvä tuuri käy, voi tuottajalla olla aikaa kertoa hieman tuotantoprosessista ja esitellä paikkoja sekä laitteita aiheesta kiinnostuneelle.

Mene tutustumaan tiloille

Jos maatalous ei ole sinulle tuttua tai olet kiinnostunut ruuan alkuperästä, kannattaa ehdottomasti käydä vaikkapa kesällä pyörähtämässä suoramyyntikohteessa. Tällä tavalla opit tuntemaan suomalaista maanviljelyä ja tiedät, mistä ruokasi tulee. Näet myös, miten kauniissa ympäristöissä tuotteita voidaan kasvattaa.